top of page
Fotograaf Karel Duerinckx.jpg

Het verhaal van OORSCHELP

Het idee voor OORSCHELP is ontstaan in Doc Let in Vietnam.

Een turquoise zee, warm wit zand en adembenemende zonsondergangen. Mijn man en ik zijn op huwelijksreis in Vietnam. Het strand van Doc Let is paradijselijk. Het is bezaaid met de mooiste schelpen. Venusschelpen, kokkels, gapers, muiltjes. Maar ook: plastiek, overal waar je kijkt. Op het strand, in het water.

 

Een meisje is de hele dag in de weer, vuilniszak in de hand, om de honderd meter strand schoon te houden die grenst aan ons hotel. De golven braken onafgebroken het plastiek uit dat de mens hen voert. Het contrast tussen de mooie schelpen en het achteloos weggeworpen plastiek, tussen de schoonheid van de natuur en hoe we er mee omgaan: het is schrijnend.

 

Kunnen we het schone inzetten om het lelijke te bestrijden? Het idee voor OORSCHELP is geboren. Met de schelpjes die we raapten op het strand van Doc Let maakte ik de collectie OORSCHELP. 

De oorbellen zijn te koop via de webshop. Verzending binnen België. Prijs is inclusief verzendkosten. De opbrengst gaat integraal naar de organisatie Ocean Cleanup. Zo helpen we mee het strand schoon te maken. 

De feiten

Er drijven 46.000 stukjes plastiek per vierkante kilometer in de oceaan. Ze doden een miljoen zeevogels en 100.000 zoogdieren elk jaar. 


Ook onderstaande foto nam ik op het strand van Doc Let. Het gedeelte dat niet voor toeristen werd opgekuist.

Handgemaakt

Het basismateriaal voor de stekers en hangers komt van Veritas en Zahia. De doosjes zijn van gerecycleerd karton. De parels zijn afkomstig van een ketting die mijn oma Elza vroeger droeg.

dscf0518.jpg
dscf0529.jpg
bottom of page