top of page

Tips-voor-thuis in De Zondag

Bijgewerkt op: 5 jul. 2020

Hoe houdt een mens zich thuis nog bezig, na die lange lockdown? Tips tegen de verveling, in de Zondag.


1. ZEVENTIG NIEUWE PLANTEN

Sinds deze lente heb ik een nieuwe hobby. Telkens als ik een bloemetje zie bloeien dat ik niet eerder zag, neem ik een foto. Met de app Google Lens zoek ik op wat het is. Zo leerde ik sinds februari 70 nieuwe planten kennen. De app is verbazend accuraat. We zijn elke dag op pad omdat we een jonge hond uit Spanje adopteerden. Door elke dag met Boef te gaan wandelen, hebben we al die bloemetjes één na één zien ontluiken. Ik plaats elke dag één natuurfoto van de Eifel, waar we wonen, op Instagram. Tijdens deze maanden verandert het landschap elke dag. Je ziet zoveel meer als je het kan benoemen. Het is een onuitputtelijke ontdekkingstocht. 

2. KNUTSELENDe tweede nieuwe lentehobby sluit daar bij aan. Geregeld plukte ik een bloemetje om het te drogen en bij te houden in een schriftje. Daar noteer ik dan steekwoorden bij, zodat ik wat meer over de planten kan onthouden. Net als vroeger op school. Vooral herderstasje en vergeet-mij-nietjes zijn gedroogd heel mooi. Dus maakte ik ook enkele kaartjes, die we naar vrienden en familie stuurden. Voor die kaartjes geldt: hoe eenvoudiger, hoe mooier. De bloemen zijn een kunstwerk op zich. De kunst is vooral geduld te hebben tot de bloemen droog zijn. Laat ze drogen onder een dik boek en bescherm de bladzijden met krantenpapier.

3. UNIVERSCINE.BE

Netflix kennen we intussen, maar er zijn ook nog een heleboel minder bekende streamingdiensten waar je documentaires en meer alternatieve films kan bekijken. Ik had The Biggest Little Farm gemist in de cinema, en vond die online te huur bij Universcine.be voor 3,49 euro. Een prachtig verhaal over een koppel dat van een klein appartementje in Los Angeles naar het platteland verhuist om hun droom waar te maken. Ze stichten een zelfvoorzienende boerderij in harmonie met de natuur. Vooral varken Emma en haar beste vriend Greasy de haan zijn onvergetelijke hoofdrolspelers. 

4. TEKENDAGBOEK


Mijn man en ik houden samen een tekendagboek bij. Iedere week maken we elk een tekening van wat we hebben beleefd. We zijn ermee begonnen op reis. Omdat we vaststelden dat we oude agendateksten na de feiten zelden herlazen, gooiden we het over een andere boeg. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je bladert makkelijker eens terug in een tekenagenda en je herinnert je meer. Het is een fijne manier om een jaar te herbeleven. En heel leuk om te zien wat de ander tekent. We kopen elk jaar speciaal daarvoor zo’n prachtige agenda van Paperblanks in De Boekuil in Mortsel. 


5. BOEK


Een boek dat een blijvende indruk op me heeft gemaakt, is Doing Good Better. Het zoekt een antwoord op hoe we het meest goed kunnen doen voor de wereld. Moet je bij Artsen zonder Grenzen gaan om de wereld te redden? Welke goede doelen steun je het best? In een complexe tijd als deze biedt dit boek een helder antwoord voor wie zijn steentje wil bijdragen. Het is rationeel en wetenschappelijk onderbouwd, en daar ontbreekt het vaak aan in ons denken over liefdadigheid. Het heeft mijn visie en handelen voorgoed veranderd. Iedereen kan een verschil maken, en dit boek legt je uit hoe. 


6. GESCHENKTIP


Enkele jaren geleden gingen mijn man en ik op huwelijksreis naar Vietnam. We verbleven op een adembenemend strand waar de mooiste schelpen aanspoelden. Tesamen met kilo's plastiek, helaas. Daar is het idee geboren voor OORSCHELP, mijn collectie voor het goede doel. Het zijn unieke juwelen gemaakt met de schelpen van het strand. De opbrengst gaat integraal naar The Ocean Cleanup, een organisatie die het plastiek uit de oceanen ruimt. Want als corona ons iets heeft geleerd, dan is het dat we met meer respect moeten omgaan met de natuur. Bekijk de collectie op janaelza.com/oorschelp


322 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page