top of page
de zomer van 1939 jana elza wuyts en marnix peeters guide michelin 1939

'De Zomer van 1939'

Een tijdreis door België met de Guide Michelin

Op een rommelmarkt vonden mijn man Marnix Peeters en ik een Guide Michelin België-Luxemburg 1938-1939. Het werd het begin van een wonderbaarlijke zoektocht, die zou uitmonden in het boek De zomer van 1939. Het boek is uitgegeven door Standaard Uitgeverij. Pottwal Publishers stond in voor de marketing. 

Na een jaar van research begonnen we aan een tocht door België, maar dan wel het België van tachtig jaar geleden: het land in z’n laatste zomer vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wat blijft er over van toen? Wat is er veranderd? Hoe genadeloos is de tand des tijds?

De zomer van 1939 is een intrigerende schets van het leven in de laatste maanden van het interbellum, aan de hand van een reeks historische citytrips: naar het Blankenberge in de nadagen van de belle époque, het met armoede worstelende Gent, het toen nog volslagen onbekende Bastogne, het swingende Brussel, het Antwerpen van — tóén al — ‘eigen volk eerst’.

Het is een verhaal van contrasten en onverzettelijkheden, van vooruitgang en verval, van apathie en moed — indrukwekkend is het om te zien hoe (lokale) overheden een stad op de lange termijn kunnen maken of kraken.
 

Het is ook, helaas, een verhaal van onwetendheid: er hing gedonder in de lucht, maar niemand kon toen beseffen welke verschrikkingen er om de hoek wachtten. Er werd gedanst op de rand van de vulkaan.

Naast de research, de interviews en het schrijven van het boek, zorgden we ook voor de promotie via onze uitgeverij Pottwal Publishers. Standaard Uitgeverij nam druk en distributie voor zijn rekening. Het boek is enkel nog te koop via de auteurs. 

bottom of page